De maatschappelijke oproep van werkgeversorganisaties (VNO‑NCW, MKB‑Nederland) en vakbonden (FNV, CNV) echoot vandaag luid en duidelijk: “Politiek van links tot rechts, red de Nederlandse industrie!” .Deze coalitie van sociale partners maakt zich ernstige zorgen over de krimp, relocatie, en (dreigende) faillissementen binnen onze basis- en maakindustrie. Met meer dan twee miljoen banen op de tocht, staat er niet minder dan de ruggengraat van onze economie en werkgelegenheid op het spel.
Waarom dit moment telt
De afnemende concurrentiekracht van de Nederlandse industriële sector is meetbaar: hoge energieprijzen, oplopende lasten, een inefficiënt vergunnings- en investeringsklimaat, en een gebrek aan cruciale infrastructuur – denk aan waterstofnetwerken, CO₂-opslag en elektrische verbindingen – ondermijnen de enige weg vooruit: verduurzaming gecombineerd met economische veerkracht (). Regelgevingsonzekerheid – met name op stikstofgebied – doet het vertrouwen in investeringsbesluitvorming verder afnemen.
Kansen die aan ons voorbijgaan
Nederland heeft nochtans belangrijke kaarten in handen. Ons land beschikt over hoogopgeleide arbeidskrachten, heeft een gunstige geografische ligging en profiteert van grote capaciteit aan wind- en groene energie. Als we de regie pakken, kan deze combinatie uitgroeien tot dé motor voor technologische vernieuwing en circulaire economie – onderwerpen waarin de afvalenergiecentrales van De Afvalvergroeners een toonaangevende rol spelen.
Een helder beleidsprogamma
De gezamenlijke sociale partners doen vandaag een heldere oproep aan de politiek:
-
Gelijk speelveld – geef Nederlandse bedrijven perspectief in concurrentie met internationale marktspelers.
-
Voorspelbaar investeringsklimaat – zorg voor stabiel, coherent en ambitieus beleid waarin projecten niet bij voorbaat stranden in bureaucratische onzekerheid.
-
Groene transitie in de praktijk – ondersteun maatwerk bij innovatie, met infrastructurele en financiële steun voor technologieën als waterstof en CO₂-captatie.