Samenwerkende wereldleiders om methaanuitstoot te voorkomen
De komende klimaattop (COP26) is een hele spannende voor de afvalsector. Sinds de laatste VN-klimaattop hebben de VN en IPCC onderzoeksrapporten uitgebracht waaruit duidelijk werd dat de helft van de opwarming van de aarde veroorzaakt is door methaanuitstoot. En dat in Europa de grootste kans om dit te voorkomen bestaat uit beter afvalbeheer. Namelijk door afvalstromen die kunnen worden omgezet in energie en grondstoffen niet langer te storten.
Wereldleiders committeren zich bij COP26 aan een samenwerking om de methaanuitstoot de komende tien jaar met dertig procent terug te dringen. We zijn dan ook heel benieuwd hoe de regeringsleiders deze samenwerking op afvalbeheer om methaanuitstoot te voorkomen tijdens COP26 gaan vormgeven.
Conclusie: methaanuitstoot per land aanpakken, feit of fabel?
In Europa wordt nog bijna een kwart van het huishoudelijk restafval gestort. Veel landen hebben nog te weinig verwerkingscapaciteit om dit te voorkomen. Wij zien dan ook een belangrijke rol weggelegd voor landen die nog vrije capaciteit hebben om het storten van afval te voorkomen. Daarmee voorkomen we dat dit afval gestort wordt, tot methaanuitstoot leidt, wat tot opwarming van de aarde leidt en wat weer tot hoge investeringen in Nederland voor klimaatadaptatie leidt. En tegelijkertijd is dit afval voor Nederland een ideale brandstof om betaalbare en duurzame warmte en elektriciteit uit te produceren. Dus onze conclusie: Fabel. Methaanuitstoot moeten we niet per land aanpakken. We moeten de Global Methane Pledge waarmaken door samenwerking waarbij ieders capaciteiten optimaal benut moeten worden.