Aquabase in Den Bosch realiseert stabiele waterbergende fundaties om de negatieve effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Het Brabantse bedrijf is gespecialiseerd in het duurzaam afkoppelen van de openbare leefomgeving en was de afgelopen tijd betrokken bij diverse innovatieve projecten, zoals de InnovA58 (bij Oirschot). Hier experimenteert Rijkswaterstaat op de zogenaamde Innovatiestrook met innovatieve, duurzame producten voor de wegenbouw.
Hergebruik
De Innovatiestrook is een belangrijke testcase van duurzame en circulaire toepassingen binnen de grond-, weg- en waterbouw. Na realisatie wordt op diverse onderdelen twee jaar lang onderzoek gedaan met het oog op toekomstige infrastructurele werken. Rijkswaterstaat heeft de ambitie om in 2030 circulair zijn. Dit kan worden gerealiseerd door hoogwaardig hergebruik van beschikbare secundaire bouwmaterialen. Om dat punt te kunnen bereiken werkt Rijkswaterstaat op innovatietrajecten samen met diverse marktpartijen, waaronder Aquabase.
Fundatie
Als fundatiemateriaal is op de InnovA58 gekozen voor Ecobase DrainMix, dat door Aquabase is ontwikkeld. Het betreft het residu van de verbrandingsoven die door Heros Sluiskil wordt opgewerkt naar een vrij toepasbare niet-vormgegeven bouwstof. Nadat afval in één van de twaalf AECs is omgezet in energie, blijft circa twintig procent aan ruw bodemas over dat onder andere wordt gebruikt voor DrainMix. Dit nieuwe product heeft tal van goede constructieve eigenschappen waardoor het prima kan worden toegepast als onderdeel van een fundatie. Niet onbelangrijk: het heeft circa 33 procent holle ruimte die benut kan worden voor waterberging.