De Afvalvergroeners wijzen er bijvoorbeeld al jaren op dat de afvalimportheffing, die de import van buitenlands afval moet ontmoedigen, een averechts effect heeft op het milieu. Buitenlands afval dat in Nederland werd omgezet in warmte en energie, belandt door de extra heffing in het thuisland weer vaker op de stort – en dat leidt tot de uitstoot van het zeer schadelijke methaan.
Elders storten
Martien Visser, Lector Energietransitie en Netwerken aan de Hanzehogeschool Groningen, zei onlangs: ,,In het Urgendavonnis staat dat we de CO₂-uitstoot moeten terugdringen, maar dit vonnis gaat volledig voorbij aan de Europese klimaatrealiteit. De focus ligt ten onrechte volledig op reductie van de CO₂-emissie binnen onze landsgrenzen. Minder afvalimport leidt elders in Europa tot meer stort.”
Niet oneindig
Ook het voornemen van kabinet om Nederlandse AEC-capaciteit te verminderen, vinden experts onverstandig. Martien Visser: ,,Zelfs in een ‘circulaire economie’ zullen AEC’s niet overbodig zijn. Ook een volledig duurzame samenleving produceert afval. Natuurlijk moet je zoveel mogelijk hergebruiken, maar dat kan niet oneindig. Uiteindelijk resteert afval. Dat afval kunnen we dan beter in AEC’s omzetten in energie en warmte.”
Onvoldoende capaciteit
Hoogleraar Empirische Economie prof. dr. Elbert Dijkgraaf stelt zelfs dat de huidige Nederlandse AEC-capaciteit in de toekomst ontoereikend zou kunnen zijn. ,,Het zou zonde zijn van de enorme investeringen, letterlijk miljarden, als deze capaciteit er niet meer is, maar wél nodig is om de economie met voldoende secundaire grondstoffen circulair te maken”, aldus Dijkgraaf.
Feitenonderzoek
De Afvalvergroeners (en diverse deskundigen) beschikken over andere informatie dan waar I&W van uitgaat. Om de feiten helder te krijgen, zegde staatsecretaris Heijnen tijdens het Commissiedebat Circulaire economie, d.d. 20 april jongstleden, toe dat de Tweede Kamer nog voor de zomer wordt geïnformeerd over de gesprekken die zij heeft gevoerd met de afvalsector en over het gezamenlijke feitenonderzoek naar de importheffing. Het onderzoek van professor Dijkgraaf wordt in dit onderzoek meegenomen.
Te rooskleurig
Dat een feitenonderzoek geen overbodige luxe is bleek eind vorig jaar. Afvalonline.nl onthulde toen dat Heijnen de Tweede Kamer onjuist had geïnformeerd over een veel te rooskleurige CO₂-besparing die de afvalimportheffing Nederland zou opleveren. Het ministerie van I&W gaf dit later schoorvoetend toe. Na het bezoek aan EEW stond ook een bezoek gepland aan het nieuwe chemiepark Avantium dat straks wordt voorzien van energie (stoom) en perslucht van EEW.